Steenmannetje

Steenmannetje

Wanneer ik op een strand ben, of willekeurig een plek waar stenen voor het grijpen liggen moet ik daar iets mee. Terwijl ik geniet van het uitzicht bouw ik stapels, kastelen of maak ik patronen van gekleurde keien, schelpen, takjes, alles wat voor handen is. Het heeft nooit echt een doel gehad, maar als ik daarna die plek verlaat denk ik wel eens dat ik daardoorop een indirecte manier het moment en gevoel dat ik daar beleefd heb kan delen.

 

 

 

 

 

 

Een steenmannetje of steenman (ook wel aangeduid met het Engelse cairn) is een stapel van natuursteen. Steenmannetjes komen wereldwijd voor. Vaak komt de conische vorm voor, zoals een kegel, maar er komen ook andere vormen voor.

Een steenmannetje wordt wel gebruikt om een pad of de top van een heuvel te markeren. In het verleden zouden reizigers die onherbergzame gebieden doorkruisten, de gewoonte hebben gehad om onderweg stenen op te rapen en toe te voegen aan het eerstkomende steenmannetje dat ze tegenkwamen. Vooral in het mistige klimaat van EngelandSchotlandWales of de toendra’s in Scandinavië waar paden niet of nauwelijks zijn te herkennen zijn deze steenmannetjes bijzonder nuttig om de weg te kunnen vinden. Men loopt van het ene steenmannetje naar het volgende (zichtbare) steenmannetje. Ook in bergachtige gebieden worden steenmannetjes veel gebruikt.  

bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Steenmannetje